fbpx
preloader

Od teorie k praxi: FOOD PROJEKT na Publicistice

Datum: 14. 3. 2025

V únoru 2025 se na Publicistice uskutečnil inovativní workshop s pracovním názvem FOOD PROJEKT, který se zaměřil na praktickou výuku studentů v oblasti gastro a lifestyle žurnalistiky. Tento projekt je skvělým příkladem toho, jak lze kombinovat teoretické znalosti s praktickými dovednostmi a přinést studentům skutečné uspokojení z dobře odvedené práce. Tento projekt obohatil studenty o reálné zkušenosti, které jsou nezbytné pro úspěšnou kariéru v médiích.

 


„I když už se dnes print tak úplně nenosí, pořád platí, že když si domů odnášíte něco v ruce, jako autor pocit´ujete skutečné uspokojení, které je prostě skutečnější než radost nad virtuálním výstupem. A tohle uspokojení jsem chtěla studentům dopřát,”
uvedla autorka projektu a odborná lektorka autorské žurnalistiky Jana Zbyňková.

 

 

Praktická výuka

Workshopu se zúčastnilo 12 studentů z různých ročníků a zaměření, kteří měli možnost vyzkoušet si všechny fáze tvorby tištěného materiálu. Výstupem byla tištěná dvoustrana s fotoreportáží z gastronomie, doplněná fotografií jídla a receptem na téma reportáže. Tento praktický přístup umožnil studentům získat cenné zkušenosti a dovednosti, které mohou využít ve své budoucí kariéře.

 

Struktura workshopu

Workshop proběhl ve dvou setkáních v rámci blokové výuky, která umožňuje pořádat krátké intenzivní kurzy:

  • První setkání bylo věnováno základům tvorby lifestylového obsahu. Studenti se naučili, jak správně psát texty, jak vybírat a upravovat fotografie a jak celkově přistupovat k tvorbě obsahu, který zaujme čtenáře.
  • Druhé setkání se zaměřilo na technické aspekty tvorby tištěného materiálu. Studenti se naučili pracovat s programem InDesign, vytvářet tisková data a připravovat materiály pro tisk.

Edukativní přínos

Praktická výuka jako je například FOOD PROJEKT má významný edukativní přínos. Studenti získali kromě teoretických základů a praktických dovedností, především povzbuzení, že jsou schopni připravit výstupy, se kterými by v praxi mohli obstát. Pocit úspěchu a sebevědomí jsou pro ně nezbytné pro práci v médiích stejně jako jejich novinářské kompetence. Tento projekt znovu potvrdil, že praktická výuka je klíčová pro rozvoj schopností a znalostí budoucích novinářů v širším smyslu.

 

Myšlenka projektu

Myšlenka FOOD PROJEKT vznikla z dlouholetých zkušeností Jany Zbyňkové a Vlaďky Jelínkové v lifestylových časopisech. Obě autorky věděly, že o lifestylová témata je mezi studenty velký zájem, a proto nabídly právě oblíbenou food tematiku.

 

 

 

Čtěte dále

RYCHLORANDE s VOŠP aneb Jak si vybrat školu?
Studenti jednotlivých zaměření představili své obory zájemcům o studium a pomohli jim objevit, který je pro ně ten pravý. Na Publicistice se totiž konalo RYCHLORANDE s VOŠP. Uchazeči se mohli v rámci desetiminutových rozhovorů ptát na vše, co je během studia čeká, a získat různé tipy a rady, které jim pomohou překonat první ročník. Studenti byli připraveni podělit se o mnoho zajímavostí a zkušeností ze…
Rubrika: PRO.motion
Datum: 26. 2. 2025
Online gambling je zábava, která může zničit život
Virtuální svět hazardu se stále častěji stává místem, kde adrenalinová zábava snadno přeroste v problém. To, co bylo dříve spojováno jen s kamennými kasiny, láká miliony lidí, hlavně mladé mezi 18 a 30 lety. Někteří to berou jako relax, jiní ale rychle ztratí přehled o tom, jak dlouho hrají a kolik utrácí.
Rubrika: Generace20.cz
Datum: 17. 2. 2025
Léčba extrémním chladem: tři minuty, na které nezapomenete
Kryoterapie, neboli léčba extrémním chladem, mě lákala už delší dobu. Především kvůli slibované regeneraci celého těla. Instrukce byly jasné: s sebou pouze vysoké ponožky a spodní prádlo nebo krat´asy. Po příchodu do moderně vybaveného centra, který se specializuje na tuto léčbu, mě překvapil příjemně vyhřátý prostor. Nic nenasvědčovalo tomu, že mě za chvíli čeká dobrovolné zmrazení. Teprve při oblékání ponožek začala představa, že budu stát…
Rubrika: Generace20.cz
Datum: 10. 2. 2025